Undervisning by Johnny Lithell

Soldater i Lammets armé | Upp 14:1-5

Kung Théoden hade samlat sin armé och ridit söderut för att hjälpa Gondor i deras desperata kamp mot den Svartes arméer. Det såg aldrig särskilt hoppfullt ut, men när de kom fram till Pelennors fält där striden skulle stå utanför den vita staden slog kungen halt. Han såg hur staden brann och hur förtvivlat dess lidande var. Han tycktes krypa ihop och krökas av ålder. Och Merry kände själv hur skräck och tvivel hade lagt sig tungt över honom. Kanske…

Kallelsen till uthållighet och vishet | Upp 13:1-18

Man kan lära sig mycket om en människa när man är tillsammans i en situation som är pressad. Jag minns till exempel från tiden jag spelade fotboll när vi spelade stora matcher hur vissa personer som vanligtvis var duktiga inte alls klarade pressen och hur andra presterade över sin vanliga förmåga. Jag har sett hur människors vänskap förändras när det kostar något att vara någons vän. Om någon är mobbad och man förlorar på att förknippas med den personen. De…

Hur draken besegras | Upp 12:1-18

När vi nu möter den person som Uppenbarelseboken kallar för ”draken” förtydligas den konflikt som ligger under ytan både i Uppenbarelseboken och i våra liv. Det är den konflikt som åtminstone är del i förklaringen till varför kristna särbehandlas eller förföljs. Till varför bibliska församlingar splittras och varför kristna faller i synd och förtvivlan. Det är inte hela förklaringen, men det är en del i förklaringen på varför mänskligheten lider. Därför att djävulen finns, för att han har fått en…

Lovprisning på domedagen | Upp 11:15-19

”Den sjunde ängeln blåste i sin basun.” Så börjar vår text och det är ödesmättade ord. Om du har hängt med i den här genomgången av Uppenbarelseboken har du hört flera gånger hur många paralleller det finns mellan de olika sju-serierna. Först sju sigill som bryts ett i taget och därefter sju basuner som sju änglar blåser i, en i taget och därefter sju skålar som töms ut, en i taget. Vi har gått igenom de sju sigillen redan och…

Sårbar, men okrossbar | Upp 11:1-14

När vi läser Uppenbarelseboken är det ett särskilt tema som ständigt ligger där under ytan, nämligen lidande. Boken adresserar det inte uttryckligen, men det ligger som en bakgrund i allt som händer. Boken är helt uppenbart skriven till en kristen kyrka som ställer frågor kring lidande. Inte som en teoretisk övning utan en kyrka som står mitt i en situation där man lider.  Vi får indikationer från andra böcker i Nya testamentet att det under vissa perioder under Nya testamentets…

Den kristnes tröst och uppdrag | Upp 10:1-11

När vi nu har kommit nästan halvvägs genom Uppenbarelseboken tror jag att vi har vant oss vid att boken följer en struktur av repetitioner, av sjuor. Efter ett inledande kapitel såg vi brev till sju församlingar. Sedan kom vi in i en tronrumsscen utifrån vilken det blev en serie av sju sigill som bröts. Efter de sju sigillen kommer sju basuner, där vi har tittat på de första sex, och efter de sju basunerna kommer vi se sju skålar som…

Gemenam tillbedjan som andlig övning

Välkomna till den här kvällen som ska handla om vår gemensamma tillbedjan, det vill säga, att fira gudstjänst. Varför det är viktigt och hur det passar in i den veckovisa rytmen. Jag måste erkänna att jag inte riktigt minns varför vi valde just den här frågan för just den här kvällen och därför minns jag inte om det fanns några specifika frågor som jag behövde svara på. Så här får du ett resonemang som jag hoppas kan skapa en helhetsförståelse…

Förtvivlan, död och undergång | Upp 9:1-21

I den sista versen i det åttonde kapitlet i Uppenbarelseboken, det vill säga, den vers som kommer precis före vår text får vi se en örn som flög uppe i himlen och som ropade ”ve, ve, ve över jordens invånare för de basunstötar som är kvar, när de tre andra änglarna blåser i sina basuner!” Ve. Det är det ord som Gamla testamentets profeter använder när de proklamerar Guds dom över en person eller ett folk. Det är kanske inte…

All världens trygghet omintetgjord | Upp 8:1-13

Varje person här inne har något som med bibliskt språkbruk skulle kunna kallas för en ”skatt”. Varje person har något som ger oss trygghet, mening, tillfredsställelse, identitet och hopp. Det är våra innersta kärlekar, våra dyrbaraste dyrgripar.  Om dessa skatter tas ifrån oss lider vi. Om jag vill ha x, men istället få y, lider jag. Både för att jag inte får x som jag ville och för att jag får y som jag inte ville. Vi lider när vi…

Vem kan bestå på den yttersta dagen? | Upp 7:1-17

Vi har kommit till Uppenbarelsebokens sjunde kapitel och det sjunde sigillet. I det femte kapitlet introduceras vi till en skriftrulle som innehåller Guds plan för hela historien. Det är en skriftrulle som är förseglad med sju sigill, vilket innebär att den ende som har rätt att bryta sigillen och verkställa det som står där måste vara någon som är fullkomlig i makt och auktoritet. Vi får veta att det finns en som är värdig att bryta sigillen, nämligen Lammet som…

Mänsklighetens fruktan till döds | Upp 6:12-17

Det budskap som framträder i texten om när det sjätte sigillet bryts är ett budskap om fruktan. Sammanhanget är att aposteln Johannes har fått in inblick i det himmelska tronrummet där han har fått se den treenige Guden. I detta tronrum har han också fått se en bokrulle som innehåller Guds förutbestämda plan för hela historien. Denna bokrulle är förseglad med sju sigill som nu Lammet, det vill säga Kristus, verkställer. Varje gång Lammet bryter ett av sigillen så verkställs…

Ett liv bättre än livet | Fil 3:4-14

Vi är på församlingshelg och vi har särskilt hört undervisning och samtalat om lärjungaskap. Då tänkte jag att det skulle passa bra att som predikan utgå från Paulus självbiografiska verser i Filipperbrevets tredje kapitel, därför att de visar så klart hur positivt enkelspårig har var. Han visar oss ett liv som är bättre än livet självt. Ett liv där han inte behöver frukta något eftersom han inte har något att förlora. Det är ett liv som är sprängfyllt av mening…

Att brytas hellre än att böjas | Upp 6:1-11

År 112 e.Kr. skrev Plinius den Yngre ett brev. Plinius var ståthållare i Bitynien, det vill säga, i den norra delen av nuvarande Turkiet, upp emot svarta havet. Plinius var vän med kejsar Trajanus och i brevet ber Plinius om råd om hur han ska hantera de kristna. Skulle de vara mildare mot dem? Eller skulle de straffa dem hårdare? Ska man jaga rätt på alla och utrota dem? Hur ska man göra om de är gamla och svaga? Eller…

De återlöstas sång | Upp 5:1-14

Frihet är någonting vi ofta talar om i vår kultur. Naturligtvis tänker vi på frihet som någonting positivt, men ofta undrar jag vad det är som vi som kultur tänker att frihet är. Därför att vi tänker ofta på frihet i negativa termer. Frihet från det som begränsar oss. Frihet från förlegade strukturer som håller oss fångna. Så när vi tänker på vad frihet är så landar vi ofta i tankar om att vi är fria att vara vem vi…

Vår frälsning från Gud till Gud

Ingenstans möter vi syndens allvar i en så intensiv och magstark bild som i korsdramats texter som beskriver hur Jesus överlämnas och förråds av sin vän, hur han utsätts för mänskliga korrupta domstolar, hur han lämnas övergiven och ensam och förnekas av sina närmaste vänner och hur han lider det ohyggliga lidandet under den romerska piskan och på det romerska korset inför den hatiska pöbelns jubel.  Det är så oerhört tydligt, och ändå skulle jag påstå att den svenska kristenheten…

Guds himmelska tron | Upp 4:1-11

Något av det svåraste i det kristna livet är att tro på, och lita på, att Gud både är allsmäktig och god. Det är inte svårt rent intellektuellt, eftersom Bibeln talar gång på gång om hur Gud är oändlig både i makt och godhet. Men troligtvis är det den sanning som är kanske allra svårast att leva efter. Därför att när lidande och svårigheter kommer; när det kommer press utifrån, tycks det vara så att vi går in i ett…

Laodicea: självtillräcklig och vedervärdig | Upp 3:14-22

Om du vill vara en Jesu lärjunge ställs du inför ett vägskäl. Det är en fråga om allt eller inget. Antingen tar du det röda pillret och lever det kristna livet fullt ut eller också tar du det blå pillret och fortsätter din blinda vandring mot avgrunden. Det finns inget mellanting. Jesus Kristus är antingen värd allting eller ingenting. Om han är den han påstår sig vara – den enda vägen, sanningen och livet; vår enda sanna Herre och frälsare…

Filadelfia: något mer värt än livet | Upp 3:7-13

Jag såg nyligen ett klipp där en person stod på en gata och intervjuade två andra personer. Han ställde först frågan: ”om jag gav dig tio miljoner kronor, vad skulle du säga då?” Svaret är inte svårt att lista ut. Personen skulle bli glad och säga tack. Men så fortsatte han: ”men om jag gav dig tio miljoner på villkoret att du inte skulle vakna upp imogon, skulle du ta emot dem då?” Svaret han fick var, ”nej, det skulle…

Sardes: rykte att vara levande men är död | Upp 3:1-6

Under första halvan av 1900-talet fanns det en välkänd presbyteriansk pastor som hette Donald Gray Barnhouse. Han var välkänd bland annat eftersom han var en pionjär inom radio där han både predikade och gav bibelstudier. I ett av sina radioprogram gav han sina tankar av hur en stad kunde se ut om Satan fått kontroll över den. Vad han sa var en smula oväntat eftersom det första man kanske tänker sig skulle vara att staden förvandlades till en ödemark som…

Tyatira: toxisk tolerans | Upp 2:18-29

Ett bibelord som jag återkommit till under hela mitt vuxna liv är Jeremias kamp mot de falska profeterna. Jeremia kallas ju ibland för ”den gråtande profeten” eftersom han alltifrån sin ungdom talade Guds ord till folket och varnade dem för vad som skulle hända om de inte omvände sig. Det skulle bli katastrof. Men folket var i moraliskt och andligt förfall. De hade förlorat sin helighet och de hade vänt sig till avgudar. De ville inte lyssna på Jeremia, tvärtom,…

Pergamon: vän med världen | Upp 2:12-17

När vi nu går vidare till nästa församling som Jesus skriver brev till är det med en ny nivå av allvar. Vi har hittills tittat på breven till församlingarna i Efesos och sedan Smyrna och vi har sett att Jesus skriver brev till sju församlingar i nuvarande Turkiet som ligger i en cirkel, vilket också råkar vara postvägen genom de större städerna i landet. Även om församlingen i Efesos fick kritik för att de övergett sin första kärlek är det…

Smyrna: fattig och förföljd men rik | Upp 2:8-11

När vi nu kommer till den andra av dessa sju församlingar som Jesus skriver brev till, kommer vi rakt in i själva huvudbudskapet i hela Uppenbarelseboken. Det budskap vi får här är ungefär det budskap som vi kommer att höra om och om igen när vi går igenom den här boken. Och det är ett budskap vi behöver höra om och om igen för att det verkligen ska gå fram.  Det handlar om hur vi hanterar det lidande som oundvikligen…

Efesos: att älska Jesus väl | Upp 2:1-7

Nu har vi kommit till ett nytt avsnitt i Uppenbarelseboken, ett avsnitt där vi får höra den förhärligade Kristus skriva brev till sju församlingar. Dessa är verkligen sju historiska församlingar, men vi har goda skäl att läsa dessa brev som skrivna till den världsvida kyrkan, det vill säga, också till oss.  För några år sedan var det en stor och numerärt framgångsrik församling som var känd i hela västvärlden, en församling som hade inspirerat andra församlingar på alla kontinenter med…

Åsynen av den Obeskrivlige | Upp 1:9-20

Då har vi kommit till den första av tre mer omfattande beskrivningar av Jesus i Uppebarelseboken. Det här är oerhört viktiga texter eftersom de lyfter upp frågan till oss vad vi har för bild av vem han är. Det är viktigt eftersom vi, med våra mänskliga hjärnor, har en konstant vilja att sätta in honom i våra egna kategorier och på det sättet forma en endimensionell Kristus. Att reducera honom till ett eller två karaktärsdrag som vi gillar och på…

En hälsning värd liv och död | Upp 1:4-8

Nu har vi kommit till den andra predikan utifrån Uppenbarelseboken och om den första predikan var mycket av en introduktion till boken i sin helhet kommer vi nu rakt in i hetluften. Redan här i hälsningen får vi en smak av bokens huvudbudskap och jag skulle tro att det är ungefär så här det kommer att låta. Uppenbarelseboken är skriven till den kristna församling som lever under oerhörd förföljelse. Den kristna församlingen var en liten, liten minoritet i det romerska…

Salig är den som hör | Upp 1:1-3

Vilken glädje det är att idag, på församlingens födelsedag, få göra något som inte händer särskilt ofta, nämligen att starta en ny predikoserie. Vi ska gå igenom Uppenbarelseboken, Bibelns sista bok.  Nu vet jag förstås inte vad du har får för associationer när du tänker på Uppenbarelseboken. Kanske är det så att du ganska snabbt får upp bilder för ditt inre på apokalyptiska monster som kan vara svåra att förstå hur de har att göra med ditt liv här och…

Den helige Andes händer | Ef 6:21-24

Så har vi kommit till den 85:e och sista predikan från Efesierbrevet. Jag måste erkänna att det är med ett styng av sorg jag tänker på att behöva lämna det här fantastiska brevet som har betytt så mycket för mig och som har varit en del av den här församlingens liv under så lång tid. Vi har alltså kommit till avslutningen, till brevets sista fyra verser, som knyter ihop flera av de teman som har löpt genom brevet från början…

Fasta: tio bibliska syften

Ikväll ska vi tala om något som i alla fall jag har haft svårt att förhålla mig till, inte minst för att det finns så många olika läror om det. Fasta. Ska kristna fasta? Varför ska kristna fasta? Har det med vår rättfärdiggörelse att göra? Ska vi fasta för att göra bot för våra synder? Ska vi fasta för att Gud ska ändra sig? Svaret på dessa frågor är nej. Det har inte med vår rättfärdiggörelse att göra och det…

Andens svärd | Ef 6:17b

Nu har vi kommit till den sjätte och sista delen i den kristnes vapenrustning, nämligen Andens svärd som är Guds ord. Det avslutar inte Paulus undervisning om det andliga kriget, eftersom bönen återstår, som vi ska titta på i nästa predikan. Men svärdet är den enda rustningsdelen som har en tydligt offensiv funktion, även om det också har en viktig defensiv funktion.  Paulus säger att Andens svärd är Guds ord, som alltså är Bibeln. Den skotske predikanten Thomas Guthrie säger…

Frälsningens hjälm | Ef 6:17a

Nu har vi kommit till den femte delen i den andliga vapenrustningen, nämligen frälsningens hjälm. Det är dessutom den sista i ordningen av de delar som hör till vårt försvar; de defensiva delarna i rustningen. Det kan verka som att det finns en obalans här, att rustningen består av fem defensiva delar och bara en offensiv. Men det är en bra bild av det kristna livet som inte följer världens normer. Som kristna besegrar vi vår fiende när vi står…

Trons sköld | Ef 6:16

Slaget vid Nilen År 1798 kom upplösningen på kriget till sjöss mellan Napoleons Frankrike och de brittiska arméerna som leddes av amiral Horatio Nelson. Napoleon hade haft framgångar norra Italien och på andra platser i Europa och han hade utmanat britterna till sjöss. Det visade sig vara svårt, men han hade en del framgångar i Medelhavet. Han ville invadera Egypten som ett första steg mot att ta det brittiska Indien och allting kulminerade i ett slag i Aboukirbukten vid Nildeltat.…

Välj livet | 5 Mos 30:11-20

Femte Mosebok är ett antal predikningar som Mose höll när han var en mycket gammal man och stod inför slutet. När man står inför slutet duger inte vilka ord som helst. Förgängligheten och meningslösheten i så mycket av det vi säger blir uppenbar och plötsligt upptäcker vi att om vi verkligen ska säga något med väsentligt innehåll så blir vi tysta.  Här är vi i ett sammanhang där Mose som i sitt livs allra sista dagar, kanske i sin allra…

Beredskapens skor | Ef 6:15

Vi fortsätter att titta på den andliga vapenrustning som Paulus beskriver; den rustning alla kristna har fått som gör oss redo för den strid som vi alla står i. Idag har vi kommit till den femtonde versen där Paulus säger:  Efesierbrevet 6:15 (SFB-15)15Bär som skor på era fötter den beredskap som fridens evangelium ger. För att bäst komma åt budskapet i den här versen tänkte jag börja med det sista han säger. Jag delar upp predikan i två punkter idag…

Rättfärdighetens pansar | Ef 6:14

Då, kära vänner, fortsätter vi att gå igenom den andliga vapenrustningen som Paulus uppmanar varje kristen att ikläda sig. I den förra predikan tittade vi på vers 14 och det som Paulus kallar för ”sanningens bälte”, där vi talade om vikten av att vara redo för strid, att påminna sig om det vi vet är sant och navigera genom livet utifrån det, snarare än att bli förvirrade av de omständigheter vi står i för tillfället.  Idag stannar vi kvar i…

Sanningens bälte | Ef 6:14

Nu har vi i tre predikningar tittat på vad man skulle kunna kalla för Paulus inledande ord till det andliga kriget som varje kristen är en del av. Vi började med att se varifrån vi får vår styrka, nämligen från Herren och hans väldiga kraft. Därefter ägnade vi en predikan åt djävulens olika strategier och metoder för att dra den kristne in i synd och förtvivlan. Sedan ägnade vi en tredje predikan åt att försöka förstå vår motståndare utifrån den…

Makterna i mörkret | Ef 6:12

Så tar vi ytterligare ett steg i vår gemensamma vandring där vi går igenom den sista delen i Efesierbrevets sista kapitel, den del som handlar om det andliga kriget. Som vi ska se i texten är det ett krig som alla kristna är inblandade i. När jag var i tonåren fascinerades jag av det ockulta. Som kristen tänkte jag att det andliga kriget handlar om att driva ut demoner och därför läste jag böcker om demoner, om att identifiera geografiska…

Att stå emot djävulens metoder | Ef 6:11

I förra predikan började vi titta på det sista avsnittet i Efesierbrevet, det avsnitt som handlar om det andliga kriget. Då tittade vi på den tionde versen och funderade på vad det innebär att vara stark i Herren och i hans väldiga kraft. Nu har vi tre verser kvar innan vi kommer till själva vapenrustningen där vi kommer att se i detalj hur vi strider, både som individer och som församling. Jag hoppas att kunna predika två gånger utifrån dessa…

Vår styrka i striden | Ef 6:10

Nu har vi kommit till det sista avsnittet i Efesierbrevet, bortsett från de avslutande hälsningarna. Vi har kommit till Paulus ord: ”till sist”. Men det är ingen transportsträcka han leder oss in på innan han går in för landning i brevet. Tvärtom – han avslutar med något mycket, mycket viktigt. Predikanten och pastorn David Martyn Lloyd-Jones säger att det finns inget som är mer angeläget för den som säger sig vara kristen, än att förstå undervisningen i det här avsnittet. …

Den kristne i samhället och på arbetet | Ef 6:5-9

Då har vi kommit till det sista textavsnittet i det resonemang som har löpt från mitten av det femte kapitlet. Paulus börjar en ny tanke i det femte kapitlet med att säga i den 18:e versen att församlingen inte ska berusa sig med vin utan i stället låta uppfylla sig av Anden. Sedan ger han en övergripande tillämpning på vad som händer i en församling som är uppfylld av Anden, nämligen vers 21, att de underordnar sig varandra. Det går…

Föräldrars och barns ansvar mot varandra | Ef 6:1-4

Då har vi kommit till den 73:e predikan ur vår genomgång av Efesierbrevet och idag går vi in i ett nytt kapitel, det sjätte och sista kapitlet i Efesierbrevet. Och när vi gå in i ett nytt kapitel går vi också in i en ny tanke i texten, även om den hänger ihop med det avsnitt vi precis lämnat.  Vi är fortfarande i ett sammanhang där Paulus talar om auktoritet och underordning i olika typer av relationer. Vi har precis…

Tillitsfull vänskap | Ef 5:21-31

Då, kära vänner, får vi väl säga att hösten har kommit igång. Den predikoserie som löpte över sommaren är slut, skolorna har kommit igång och vi tar upp de två predikoserier vi lämnade i våras, nämligen genomgångarna genom Lukasevangeliet och Efesierbrevet. Det här är den 72:a predikan ur Efesierbrevet och vi lämnade den i våras i det femte kapitlets sammanhang där Paulus börjat tala om auktoritet och underordning och det första han tar upp är auktoritet i äktenskapet. Vi har…

En fest för åminnelse, gemenskap och hopp | 1 Kor 11:23-29

Då har vi kommit till den sista predikan i sommarens predikoserie som utgår från de bibeltexter som citeras i vårt församlingsförbund. Tanken har varit, och är, att detta ska vara kortare predikningar på max 30 minuter och de förklarar olika bibeltexter som präglar hur vi lever tillsammans som medlemmar i samma församling. I den här sista predikan har vi kommit till församlingsförbundets sista paragraf som handlar om att ”bevara församlingens trohet”. Här nämns Herrens måltid – hur kommer det sig?…

Undervisning och förmaning i frihetens gemenskap | Kol 3:16

Vad innebär det att leva med Jesus Kristus som Herre och frälsare? Vad innebär det för våra liv om vi säger att Jesus Kristus inte bara är suverän utan också alltillräcklig i våra liv? Och vad får det för konsekvenser för oss som församling?  Under fem sommarsöndagar fortsätter vi vår serie där vi predikar utifrån de bibeltexter som vi citerar i vårt församlingsförbund. Tanken är att de här predikningarna ska vara lite kortare än vanligt, inte mer än en halvtimme…

Mannens uppdrag att leda | Ef 5:25-32

Nu har vi kommit till den fjärde eller femte predikan utifrån det stycke som handlar om äktenskapet i Efesierbrevet 5:21-33 och nu kan vi börja se hur de flesta stora bitarna fallit på plats. Jag säger att det är den fjärde eller femte eftersom vers 21 är en övergångsvers som både handlar om hur vi underordnar oss i församlingen när vi är uppfyllda av Anden och hur vi underordnar oss varandra i äktenskapet. Där såg vi att det går alldeles…

Mannens uppdrag att älska sin hustru | Ef 5:25

Det finns inte många ord i vår kultur som är så vanligt förekommande och samtidigt så gravt missförstått som ordet ”kärlek”. Från barnsben tittar vi på filmer som säger sig handla om kärlek men som bara skapar förvirring. Jag vet inte hur många äktenskap jag sett gå sönder för att den ena eller båda makarna helt och hållet missförstått vad kärlek är. Det är förödande.  Betänk följande. Hans blir förälskad i Greta. Han är en pratsam person och hon tycker…

Äktenskapets ursprung och syfte | Ef 5:22-32

Jag skulle vilja inleda predikan med inledningsorden i vigselgudstjänsten som står i den Anglikanska kyrkans bönebok från 1662.  Älskade vänner, vi har samlats här inför Gud och församlingen för att förena denna man och denna kvinna i det heliga äktenskapet. Äktenskapet är en ärofull ställning, instiftad av Gud under människans oskulds tid, för att symbolisera den mystiska föreningen mellan Kristus och hans församling. Detta heliga förbund pryddes och förskönades av Kristus när han närvarade vid sitt första mirakel i Kana…

Underordning och auktoritet | Ef 5:22-24

Det är lite med en känsla av Star Trek som vi går vidare i Efesierbrevet och kommer till ett avsnitt om äktenskap och mer specifikt: en text som uppmanar till underordning. Ni minns att Star Trek var en science fiction-serie som började sändas i slutet av 60-talet. Varje avsnitt började med rymdkaptenen James T Kirks röst som sade:  Rymden: den yttersta fronten. Detta är rymdskeppet Enterprise resor. Dess femåriga uppdrag: att utforska nya, främmande världar; att söka nya livsformer och…

Slutet på ’jag, mig och mitt’ | Ef 5:21

För några månader sedan fick jag ett mail från ett bokförlag som ville göra reklam för en bok som precis hade publicerats. Det var en artikel som introducerade frågan som boken försökte besvara. Rubriken på artikeln var: ”den dolda cancern i våra kyrkor”.  Det var en rubrik som fick mig att studsa till. Cancer. Jag vet inte hur många vänner och bekanta jag haft som dött i cancer, men det är många. Cancer är inte ett ord som man vill…

Tacksamhet – alltid och för allt | Ef 5:20

I dag har vi kommit till en vers som jag skulle tro är en sådan vers som det är lätt att uppfatta som en sorts transportsträcka. En uppmaning till tacksamhet, det skulle man kunna tänka att det är en sådan grej som de bibliska författarna slänger in här och där medan de går vidare till de saker som de egentligen vill ha sagt. Och därför stannar man inte riktigt upp och låter orden verkligen träffa en. ”Tacka alltid vår Gud…