Undervisning on Uppenbarelseboken
Soldater i Lammets armé | Upp 14:1-5
Kung Théoden hade samlat sin armé och ridit söderut för att hjälpa Gondor i deras desperata kamp mot den Svartes arméer. Det såg aldrig särskilt hoppfullt ut, men när de kom fram till Pelennors fält där striden skulle stå utanför den vita staden slog kungen halt. Han såg hur staden brann och hur förtvivlat dess lidande var. Han tycktes krypa ihop och krökas av ålder. Och Merry kände själv hur skräck och tvivel hade lagt sig tungt över honom. Kanske…
Kallelsen till uthållighet och vishet | Upp 13:1-18
Man kan lära sig mycket om en människa när man är tillsammans i en situation som är pressad. Jag minns till exempel från tiden jag spelade fotboll när vi spelade stora matcher hur vissa personer som vanligtvis var duktiga inte alls klarade pressen och hur andra presterade över sin vanliga förmåga. Jag har sett hur människors vänskap förändras när det kostar något att vara någons vän. Om någon är mobbad och man förlorar på att förknippas med den personen. De…
Hur draken besegras | Upp 12:1-18
När vi nu möter den person som Uppenbarelseboken kallar för ”draken” förtydligas den konflikt som ligger under ytan både i Uppenbarelseboken och i våra liv. Det är den konflikt som åtminstone är del i förklaringen till varför kristna särbehandlas eller förföljs. Till varför bibliska församlingar splittras och varför kristna faller i synd och förtvivlan. Det är inte hela förklaringen, men det är en del i förklaringen på varför mänskligheten lider. Därför att djävulen finns, för att han har fått en…
Lovprisning på domedagen | Upp 11:15-19
”Den sjunde ängeln blåste i sin basun.” Så börjar vår text och det är ödesmättade ord. Om du har hängt med i den här genomgången av Uppenbarelseboken har du hört flera gånger hur många paralleller det finns mellan de olika sju-serierna. Först sju sigill som bryts ett i taget och därefter sju basuner som sju änglar blåser i, en i taget och därefter sju skålar som töms ut, en i taget. Vi har gått igenom de sju sigillen redan och…
Sårbar, men okrossbar | Upp 11:1-14
När vi läser Uppenbarelseboken är det ett särskilt tema som ständigt ligger där under ytan, nämligen lidande. Boken adresserar det inte uttryckligen, men det ligger som en bakgrund i allt som händer. Boken är helt uppenbart skriven till en kristen kyrka som ställer frågor kring lidande. Inte som en teoretisk övning utan en kyrka som står mitt i en situation där man lider. Vi får indikationer från andra böcker i Nya testamentet att det under vissa perioder under Nya testamentets…
Förtvivlan, död och undergång | Upp 9:1-21
I den sista versen i det åttonde kapitlet i Uppenbarelseboken, det vill säga, den vers som kommer precis före vår text får vi se en örn som flög uppe i himlen och som ropade ”ve, ve, ve över jordens invånare för de basunstötar som är kvar, när de tre andra änglarna blåser i sina basuner!” Ve. Det är det ord som Gamla testamentets profeter använder när de proklamerar Guds dom över en person eller ett folk. Det är kanske inte…
All världens trygghet omintetgjord | Upp 8:1-13
Varje person här inne har något som med bibliskt språkbruk skulle kunna kallas för en ”skatt”. Varje person har något som ger oss trygghet, mening, tillfredsställelse, identitet och hopp. Det är våra innersta kärlekar, våra dyrbaraste dyrgripar. Om dessa skatter tas ifrån oss lider vi. Om jag vill ha x, men istället få y, lider jag. Både för att jag inte får x som jag ville och för att jag får y som jag inte ville. Vi lider när vi…
Vem kan bestå på den yttersta dagen? | Upp 7:1-17
Vi har kommit till Uppenbarelsebokens sjunde kapitel och det sjunde sigillet. I det femte kapitlet introduceras vi till en skriftrulle som innehåller Guds plan för hela historien. Det är en skriftrulle som är förseglad med sju sigill, vilket innebär att den ende som har rätt att bryta sigillen och verkställa det som står där måste vara någon som är fullkomlig i makt och auktoritet. Vi får veta att det finns en som är värdig att bryta sigillen, nämligen Lammet som…
Mänsklighetens fruktan till döds | Upp 6:12-17
Det budskap som framträder i texten om när det sjätte sigillet bryts är ett budskap om fruktan. Sammanhanget är att aposteln Johannes har fått in inblick i det himmelska tronrummet där han har fått se den treenige Guden. I detta tronrum har han också fått se en bokrulle som innehåller Guds förutbestämda plan för hela historien. Denna bokrulle är förseglad med sju sigill som nu Lammet, det vill säga Kristus, verkställer. Varje gång Lammet bryter ett av sigillen så verkställs…
Att brytas hellre än att böjas | Upp 6:1-11
År 112 e.Kr. skrev Plinius den Yngre ett brev. Plinius var ståthållare i Bitynien, det vill säga, i den norra delen av nuvarande Turkiet, upp emot svarta havet. Plinius var vän med kejsar Trajanus och i brevet ber Plinius om råd om hur han ska hantera de kristna. Skulle de vara mildare mot dem? Eller skulle de straffa dem hårdare? Ska man jaga rätt på alla och utrota dem? Hur ska man göra om de är gamla och svaga? Eller…
De återlöstas sång | Upp 5:1-14
Frihet är någonting vi ofta talar om i vår kultur. Naturligtvis tänker vi på frihet som någonting positivt, men ofta undrar jag vad det är som vi som kultur tänker att frihet är. Därför att vi tänker ofta på frihet i negativa termer. Frihet från det som begränsar oss. Frihet från förlegade strukturer som håller oss fångna. Så när vi tänker på vad frihet är så landar vi ofta i tankar om att vi är fria att vara vem vi…
Guds himmelska tron | Upp 4:1-11
Något av det svåraste i det kristna livet är att tro på, och lita på, att Gud både är allsmäktig och god. Det är inte svårt rent intellektuellt, eftersom Bibeln talar gång på gång om hur Gud är oändlig både i makt och godhet. Men troligtvis är det den sanning som är kanske allra svårast att leva efter. Därför att när lidande och svårigheter kommer; när det kommer press utifrån, tycks det vara så att vi går in i ett…
Laodicea: självtillräcklig och vedervärdig | Upp 3:14-22
Om du vill vara en Jesu lärjunge ställs du inför ett vägskäl. Det är en fråga om allt eller inget. Antingen tar du det röda pillret och lever det kristna livet fullt ut eller också tar du det blå pillret och fortsätter din blinda vandring mot avgrunden. Det finns inget mellanting. Jesus Kristus är antingen värd allting eller ingenting. Om han är den han påstår sig vara – den enda vägen, sanningen och livet; vår enda sanna Herre och frälsare…
Filadelfia: något mer värt än livet | Upp 3:7-13
Jag såg nyligen ett klipp där en person stod på en gata och intervjuade två andra personer. Han ställde först frågan: ”om jag gav dig tio miljoner kronor, vad skulle du säga då?” Svaret är inte svårt att lista ut. Personen skulle bli glad och säga tack. Men så fortsatte han: ”men om jag gav dig tio miljoner på villkoret att du inte skulle vakna upp imogon, skulle du ta emot dem då?” Svaret han fick var, ”nej, det skulle…
Sardes: rykte att vara levande men är död | Upp 3:1-6
Under första halvan av 1900-talet fanns det en välkänd presbyteriansk pastor som hette Donald Gray Barnhouse. Han var välkänd bland annat eftersom han var en pionjär inom radio där han både predikade och gav bibelstudier. I ett av sina radioprogram gav han sina tankar av hur en stad kunde se ut om Satan fått kontroll över den. Vad han sa var en smula oväntat eftersom det första man kanske tänker sig skulle vara att staden förvandlades till en ödemark som…
Tyatira: toxisk tolerans | Upp 2:18-29
Ett bibelord som jag återkommit till under hela mitt vuxna liv är Jeremias kamp mot de falska profeterna. Jeremia kallas ju ibland för ”den gråtande profeten” eftersom han alltifrån sin ungdom talade Guds ord till folket och varnade dem för vad som skulle hända om de inte omvände sig. Det skulle bli katastrof. Men folket var i moraliskt och andligt förfall. De hade förlorat sin helighet och de hade vänt sig till avgudar. De ville inte lyssna på Jeremia, tvärtom,…
Pergamon: vän med världen | Upp 2:12-17
När vi nu går vidare till nästa församling som Jesus skriver brev till är det med en ny nivå av allvar. Vi har hittills tittat på breven till församlingarna i Efesos och sedan Smyrna och vi har sett att Jesus skriver brev till sju församlingar i nuvarande Turkiet som ligger i en cirkel, vilket också råkar vara postvägen genom de större städerna i landet. Även om församlingen i Efesos fick kritik för att de övergett sin första kärlek är det…
Smyrna: fattig och förföljd men rik | Upp 2:8-11
När vi nu kommer till den andra av dessa sju församlingar som Jesus skriver brev till, kommer vi rakt in i själva huvudbudskapet i hela Uppenbarelseboken. Det budskap vi får här är ungefär det budskap som vi kommer att höra om och om igen när vi går igenom den här boken. Och det är ett budskap vi behöver höra om och om igen för att det verkligen ska gå fram. Det handlar om hur vi hanterar det lidande som oundvikligen…
Efesos: att älska Jesus väl | Upp 2:1-7
Nu har vi kommit till ett nytt avsnitt i Uppenbarelseboken, ett avsnitt där vi får höra den förhärligade Kristus skriva brev till sju församlingar. Dessa är verkligen sju historiska församlingar, men vi har goda skäl att läsa dessa brev som skrivna till den världsvida kyrkan, det vill säga, också till oss. För några år sedan var det en stor och numerärt framgångsrik församling som var känd i hela västvärlden, en församling som hade inspirerat andra församlingar på alla kontinenter med…
Åsynen av den Obeskrivlige | Upp 1:9-20
Då har vi kommit till den första av tre mer omfattande beskrivningar av Jesus i Uppebarelseboken. Det här är oerhört viktiga texter eftersom de lyfter upp frågan till oss vad vi har för bild av vem han är. Det är viktigt eftersom vi, med våra mänskliga hjärnor, har en konstant vilja att sätta in honom i våra egna kategorier och på det sättet forma en endimensionell Kristus. Att reducera honom till ett eller två karaktärsdrag som vi gillar och på…
En hälsning värd liv och död | Upp 1:4-8
Nu har vi kommit till den andra predikan utifrån Uppenbarelseboken och om den första predikan var mycket av en introduktion till boken i sin helhet kommer vi nu rakt in i hetluften. Redan här i hälsningen får vi en smak av bokens huvudbudskap och jag skulle tro att det är ungefär så här det kommer att låta. Uppenbarelseboken är skriven till den kristna församling som lever under oerhörd förföljelse. Den kristna församlingen var en liten, liten minoritet i det romerska…
Salig är den som hör | Upp 1:1-3
Vilken glädje det är att idag, på församlingens födelsedag, få göra något som inte händer särskilt ofta, nämligen att starta en ny predikoserie. Vi ska gå igenom Uppenbarelseboken, Bibelns sista bok. Nu vet jag förstås inte vad du har får för associationer när du tänker på Uppenbarelseboken. Kanske är det så att du ganska snabbt får upp bilder för ditt inre på apokalyptiska monster som kan vara svåra att förstå hur de har att göra med ditt liv här och…
Lejonet av Juda | Upp 5:5
Vi har hört Uppenbarelseboken kapitel 4-5 läsas. Det är två av de mest storslagna kapitlen i hela Bibeln, och jag ska försöka tala om det som är outsägligt; det som det inte finns några ord eller kategorier för att beskriva. SAMMANHANGET Den här texten finns i ett sammanhang där vi först sett ett magnifikt porträtt av Jesus i kapitel 1. Sedan har Jesus talat till sin kyrka i kapitel 2 och 3. Dessa olika församlingar genomgick krig mot synd och…
A och O | Upp 22:12-13
Inspelat i Allékyrkans kvällsgudstjänst